Nie można wyrzucać odpadów spożywczych, jak i resztek gastronomicznych powstających w restauracjach do odpadów zmieszanych. Niby oczywiste, a nadal zdarzają się wyjątki. Co może dziwić, bowiem segregacja przeterminowanej żywności czy resztek jedzenia przynosi wiele korzyści. Tak też powstaje energia z odpadów.
Jak to jest w tej chwili?
Papier, plastik, szkło – do tej segregacji odpadów zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Jest to podział logiczny, żeby nie powiedzieć naturalny i zakorzeniony w naszej codzienności. W przypadku sklepów spożywczych, restauracji czy firm gastronomicznych pozostaje jeszcze kwestia odpadów spożywczych. Zdarza się, że są one usuwane razem ze odpadami zmieszanymi przez firmy komunalne. Jednak to rozwiązanie niezgodne z przepisami i mające wiele wad. Poczynając od kwestii praktycznych, jak nieprzyjemne zapachy czy żerowanie różnych gatunków insektów i gryzoni, a kończąc na tym, że w ten sposób żywność jest bezpowrotnie marnowana trafiając na składowisko.
Znacznie lepszym rozwiązaniem jest segregacja odpadów organicznych i zlecenie odbioru resztek gastronomicznych czy przeterminowanej żywności specjalistom. Tym właśnie zajmujemy się w REFOOD.
Nic się nie marnuje…
Powiedzieć, że w REFOOD nic się nie marnuje, to jak nic nie powiedzieć. Od 1995 roku zajmujemy się odbieraniem odpadów spożywczych, ich przetwarzaniem oraz ponownym wykorzystywaniem zapewniając nieprzerwany obieg materii. Jest to proces, na którym korzystamy wszyscy… dosłownie wszyscy. Dlaczego? Nasza działalność przyczynia się do ograniczenia emisji dwutlenku węgla do atmosfery. Co więcej, bezpośrednim efektem pracy naszych zakładów jest produkcja biomasy przekształcanej w biogaz, energię elektryczną, ciepło oraz wysokiej jakości nawóz organiczny.
Jednak korzyści z działalności REFOOD odczuwa każdy z naszych klientów. Mowa o restauratorach, firmach gastronomicznych, czy sklepach spożywczych, które korzystają z naszych usług bezproblemowego odbioru odpadów kategorii 3 oraz wszystkich odpadów organicznych. Cały proces jest wyjątkowo czysty i dostosowany indywidualnie do każdego klienta. Eliminujemy problemy z gryzoniami, owadami żerującymi na żywności oraz nieprzyjemnymi zapachami. Co więcej, korzystając z usługi odbioru można również odnieść korzyści finansowe. Pisaliśmy o tym tutaj i tutaj
Kto może skorzystać z usługi odbioru?
Odpady spożywcze odbieramy zarówno od producentów żywności, branży spożywczej, jak i firm zajmujących się przygotowywaniem jedzenia (restauracje, firmy cateringowe). Szeroki zakres odbieranej materii obejmuje zarówno klasyczne odpady kuchenne (w tym kości i resztki mięsa), pieczywo, jak również żywność pakowaną i niepakowaną. Skupujemy także zużyte oleje kuchenne. Jednym słowem przejmujemy wszystkie resztki organiczne, jakie pojawiają się w restauracji, czy sklepie spożywczym.
Obie usługi odbioru odpadów i sprzedaży zużytych tłuszczy można połączyć w ramach jednej umowy. Szybko, wygodnie i bezproblemowo. Oddając odpady REFOOD, automatycznie zmniejsza się ilość odpadów zmieszanych, za odbiór których trzeba płacić miastu. W efekcie cały proces może być korzystny również z ekonomicznego punktu widzenia.
Jak to działa?
Jeśli prowadzisz restaurację lub sklep, skontaktuj się z nami za pomocą infolinii i zamów wizytę handlowca, który o wszystkim opowie i przedstawi ofertę.
Następnie wspólnie ustalamy najbardziej dogodny dla Ciebie harmonogram odbioru odpadów. W wyznaczonym dniu pojawia się nasz specjalistyczny samochód, który odbiera wszystkie pojemniki. Zapewniamy naszym klientom pojemniki na odpady dostępne w dwóch pojemnościach (120 i 240 l). Do składowania zużytego oleju spożywczego używamy specjalnych pojemników REFOOD o pojemności 90 l.
Warto tu nadmienić, że nie opróżniamy pojemników na miejscu. Zabieramy pełne, a zostawiamy czyste, zdezynfekowane i gotowe do użycia pojemniki. Dzięki temu eliminujemy prawdopodobieństwo żerowania różnych gatunków gryzoni, insektów oraz wydzielania się nieprzyjemnych zapachów.
Za każdym razem podczas wymiany pojemników rejestrujemy najważniejsze informacje, takie jak data, godzina odbioru, liczba pojemników, ich pojemność, a także rodzaj odpadów i poziom zapełnienia.
Każdy samochód ma codziennie wytyczoną trasę, która obejmuje kilkadziesiąt punktów odbioru odpadów u naszych Klientów. Trasa w danym regionie przypisana jest do konkretnego zakładu przetwarzania odpadów REFOOD.
Co robimy z opadami? Jak powstaje energia z odpadów?
Od razu po dotarciu do fabryki pojemniki są opróżniane. Nic nie stoi, nic nie czeka. W trakcie kilkunastu minut od rozładunku każdy pojemnik jest opróżniany, dokładnie myty i dezynfekowany.
Po rozładunku samochodów jedną z pierwszych czynności jest oddzielenie pieczywa od reszty materiału. Jego przeznaczeniem jest wykorzystanie jako biokomponent do produkcji paliwa (benzyny). Reszta ląduje na ślimaku mieszającym, który podaje masę dalej do urządzenia rozpakowującego. Na tym etapie separowane są elementy opakowań takie, jak karton czy plastik. Opakowania opuszczają linię, a biomasa wpada do specjalnego zbiornika.
W Mszczonowie prowadzimy najnowocześniejszy w Europie zakład ze zautomatyzowaną linią, który nie emituje nieprzyjemnych zapachów. Wszystko dzięki zastosowaniu specjalnego systemu filtracji obejmującego skruber wodny oraz specjalny biofiltr. Ten ostatni wykorzystuje ścinki korzeni, w których żyją i rozwijają się bakterie oczyszczające powietrze. To wyjątkowo skuteczny i zarazem czysty sposób filtracji powietrza.
Dlaczego warto skorzystać z usług REFOOD?
Działalność REFOOD ma jeden nadrzędny cel – odpowiedzialna gospodarka odpadami organicznymi i możliwie najlepsze ich wykorzystanie. Produkujemy energię z odpadów. Kierujemy się zasadą oddawania naturze tego, co od niej wzięliśmy. Robimy to w profesjonalny sposób od niemal 30 lat i sam ten fakt sprawia, że kolejni klienci przekonują się do naszej usługi. Dotyczy to zwłaszcza restauratorów, którym trudno przychodzi wyrzucanie resztek tak pieczołowicie przygotowywanych posiłków do odpadów. Tymczasem my możemy dać im drugie życie i produkować energię z odpadów.
Jednak korzystanie z usług REFOOD niesie ze sobą o wiele bardziej praktyczne korzyści:
Czyste pojemniki REFOOD, to brak kłopotów z zapachami, gryzoniami czy insektami, które potrafią być sporym utrapieniem.
To również możliwość oddania wszelkich resztek gastronomicznych, przeterminowanej żywności i całej materii oznaczonej jako PUPZ kategorii 3 oraz sprzedaży oleju.
Wszystko w jednym miejscu, w ramach jednej usługi. A to może przełożyć się na realne korzyści ekonomiczne, bowiem ilość produkowanych odpadów zmieszanych jest również mniejsza (mniejsze opłaty do gminy).
Decydując się na współpracę z nami zyskasz niezawodnego partnera, który jest w stanie uporać się z odwiecznym problemem marnowania żywności w optymalny i zrównoważony sposób. Dołącz do świata REFOOD już dziś.

jak zagospodarować resztki kuchenne