Doświadczenie ReFood w zbiórce oraz recyklingu odpadów kuchennych, zużytych olejów i tłuszczów oraz żywności przeterminowanej i nienadającej się do spożycia, z branży hotelarskiej, handlu i przemysłu, sięga lat 80. XX w.
Usługi świadczone przez ReFood cieszą się zaufaniem ponad 70 000 klientów. Firma, odbiera rocznie ponad 550 000 ton odpadów spożywczych w Europie, w tym również w Polsce.
Wszyscy zdajemy sobie sprawę z faktu, że odpady żywnościowe powstają praktycznie codziennie, wszędzie tam gdzie produkowana jest żywność. Nie ma znaczenia czy mowa o firmach z sektora produkcji żywności, gastronomi, hotelarstwie czy też handlu detalicznym, ReFood zapewnia wszystkim firmom usługę odbioru odpadów żywnościowych przy wykorzystaniu praktycznych, specjalnie do tego celu dedykowanych pojemników, które wymieniane są tak często jak tego potrzebujesz. Następnie ReFood przetwarza odpady żywnościowe w biomasę, która stanowi wysokiej jakości surowiec do produkcji zrównoważonej energii elektrycznej i cieplnej oraz do produkcji BIO nawozów.