Search

  • polska
  • english
  • dutch
  • francais
  • magyar
  • español
  • italiano
  • polski
  • ???????
  • ceština
  • dansk
  • svenska
  • català
  • deutsch

ReFood zamienia zebrane odpady żywnościowe w zrównoważoną energię

Generowanie odpadów spożywczych to codzienność producentów żywności, branży gastronomicznej i hotelarskiej oraz małych i średnich przedsiębiorstw. Niezależnie od tego, czy dotyczy to odpadów mięsnych i rybnych, zużytych olejów posmażalniczych, czy ubocznych produktów poubojowych, ReFood dba o to, aby zebrane odpady organiczne zostały w bezpieczny sposób przetworzone na biomasę, która przetwarzana jest biogazowniach na zrównoważoną energię i nawóz organiczny.

ReFood Polska Mieso

Jako specjalista w dziedzinie odpadów żywnościowych kategorii 3, ReFood zbiera również produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego z ubojni w 120-litrowych, wygodnych dla użytkownika pojemnikach na kółkach. Czytaj więcej

ReFood Polska Olej

Za odebrane zużyte oleje i tłuszcze posmażalnicze oferujemy uczciwe ceny. Czytaj więcej

ReFood Polska Ryba

Częsta wymiana pojemników, w razie potrzeby nawet kilka razy w tygodniu, oznacza brak nieprzyjemnych zapachów spowodowanych psującymi się odpadami rybnymi.

ReFood Polska Stek

Oszczędność na kosztach Twoich odpadów. Kości, tłuszcze i odpady mięsne mogą nadmiernie obciążać pojemnik na odpady.

Technologia stojąca za tym wszystkim

Step 1 | Młyn młotkowy

Niezależnie od tego, czy odpady są pakowane, czy nie - ReFood zbiera odpady żywnościowe i przetwarza je na biomasę. Pojemniki są opróżniane w hali przyjęć, a odpady spożywcze rozbijane są w młynie młotkowym. Oddziela to elementy opakowania, w tym karton i folię, od materiału organicznego.

 

Step 2 | Higienizacja

Wymiennik ciepła służy do przekazywania ciepła z jednostki kogeneracyjnej do masy organicznej, która jest wstępnie podgrzana do około 45 stopni Celsjusza. Higienizator następnie podgrzewa biomasę zgodnie z rozporządzeniem UE 1069/2009 do ponad 70 stopni Celsjusza. Ta temperatura jest utrzymywana przez godzinę, aby zneutralizować wszelkie potencjalne patogeny.

Step 3 | Hydrocyklon

Ciężkie substancje zakłócające, takie jak odłamki cyny i szkła, a także odpady kostne, twardy plastik czy aluminium, są oddzielane grawitacyjnie w hydrocyklonie. Oznacza to, że poferment, jako produkt końcowy fermentacji jest wolny od wszelkich zanieczyszczeń stałych.

 

Step 4 | Wirówka dekantacyjna

ReFood odtłuszcza resztki żywności w wirówce dekantacyjnej. Otrzymane w ten sposób tłuszcze jadalne są następnie oczyszczane: woda i zanieczyszczenia oraz polietylen są usuwane w różnych systemach filtracyjnych, aby uzyskać czysty surowiec. Te tłuszcze jadalne, podobnie jak zużyte oleje jadalne, które są gromadzone w pojemnikach Oleo90, wykorzystywane są przez producentów biopaliw.

 

Step 5 | Produkcja Biogazu

Wyprodukowany przez ReFood poferment trafia do biogazowni gdzie fermentatory rozdzielają mikroorganizmy, węglowodany i białka od odtłuszczonych odpadów i żywności na proste elementy organiczne, takie jak peptydy lub kwasy tłuszczowe.

W tym całym procesie ważną rolę odgrywają temperatura i wartość pH. Miliony bakterii, na wielu etapach, przekształcają produkty pośrednie w kwas octowy, a ostatecznie w metan (biogaz). Po odsiarczeniu i oczyszczeniu biogaz wykorzystywany jest w zespołach kogeneracyjnych do wytwarzania energii elektrycznej i ciepła.

Chcesz dowiedzieć się o nas więcej?

Nie wahaj się z nami skontaktować. Czekamy na wiadomość od Ciebie.

Napisz: infonoSpam@refood.pl / Zadzwoń: 800 800 737