Jako specjalista w dziedzinie odpadów żywnościowych kategorii 3, ReFood zbiera również produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego z ubojni w 120-litrowych, wygodnych dla użytkownika pojemnikach na kółkach. Czytaj więcej
Generowanie odpadów spożywczych to codzienność producentów żywności, branży gastronomicznej i hotelarskiej oraz małych i średnich przedsiębiorstw. Niezależnie od tego, czy dotyczy to odpadów mięsnych i rybnych, zużytych olejów posmażalniczych, czy ubocznych produktów poubojowych, ReFood dba o to, aby zebrane odpady organiczne zostały w bezpieczny sposób przetworzone na biomasę, która przetwarzana jest biogazowniach na zrównoważoną energię i nawóz organiczny.
Niezależnie od tego, czy odpady są pakowane, czy nie - ReFood zbiera odpady żywnościowe i przetwarza je na biomasę. Pojemniki są opróżniane w hali przyjęć, a odpady spożywcze rozbijane są w młynie młotkowym. Oddziela to elementy opakowania, w tym karton i folię, od materiału organicznego.
Wymiennik ciepła służy do przekazywania ciepła z jednostki kogeneracyjnej do masy organicznej, która jest wstępnie podgrzana do około 45 stopni Celsjusza. Higienizator następnie podgrzewa biomasę zgodnie z rozporządzeniem UE 1069/2009 do ponad 70 stopni Celsjusza. Ta temperatura jest utrzymywana przez godzinę, aby zneutralizować wszelkie potencjalne patogeny.
Ciężkie substancje zakłócające, takie jak odłamki cyny i szkła, a także odpady kostne, twardy plastik czy aluminium, są oddzielane grawitacyjnie w hydrocyklonie. Oznacza to, że poferment, jako produkt końcowy fermentacji jest wolny od wszelkich zanieczyszczeń stałych.
ReFood odtłuszcza resztki żywności w wirówce dekantacyjnej. Otrzymane w ten sposób tłuszcze jadalne są następnie oczyszczane: woda i zanieczyszczenia oraz polietylen są usuwane w różnych systemach filtracyjnych, aby uzyskać czysty surowiec. Te tłuszcze jadalne, podobnie jak zużyte oleje jadalne, które są gromadzone w pojemnikach Oleo90, wykorzystywane są przez producentów biopaliw.
Wyprodukowany przez ReFood poferment trafia do biogazowni gdzie fermentatory rozdzielają mikroorganizmy, węglowodany i białka od odtłuszczonych odpadów i żywności na proste elementy organiczne, takie jak peptydy lub kwasy tłuszczowe.
W tym całym procesie ważną rolę odgrywają temperatura i wartość pH. Miliony bakterii, na wielu etapach, przekształcają produkty pośrednie w kwas octowy, a ostatecznie w metan (biogaz). Po odsiarczeniu i oczyszczeniu biogaz wykorzystywany jest w zespołach kogeneracyjnych do wytwarzania energii elektrycznej i ciepła.
Nie wahaj się z nami skontaktować. Czekamy na wiadomość od Ciebie.
Napisz: info / Zadzwoń: 800 800 737 @refood.pl