REFOOD będzie wystawcą na największych targach dla sektora HoReCa w Polsce- EuroGastro organizowanych w Warsaw PTAK Expo. To już 28. edycja targów, które co roku cieszą się bardzo dużą popularnością. Tym razem odbędą się od 11 do 13 marca w Nadarzynie pod Warszawą. Targi HoReCa odwiedzają przede wszystkim restauratorzy, właściciele hoteli i punktów gastronomicznych.  Nie mogło na nich zabraknąć REFOOD.

Dlaczego jesteśmy na targach gastronomicznych HoReCa?

REFOOD jest sprawdzonym partnerem dla gastronomii, czy szerzej ujmując sektora HoReCa (z ang. Hotels Restaurants Catering). Świadczymy usługi selektywnego odbioru resztek gastronomicznych oraz oleju posmażalniczego (tzw UCO – z ang. Used Cooking Oil) z restauracji, hoteli, stołówek i punktów zbiorowego żywienia. Ustalamy z klientem indywidualny harmonogram, a następnie odbieramy odpady w specjalnych pojemnikach. Co ważne, zawsze wymieniamy pojemniki na czyste i zdezynfekowane, dlatego nasi klienci z gastronomii cenią sobie czystość i wygodę.

Wielu restauratorów nie wie, że generowane przez ich lokale resztki spożywcze zawierające białko zwierzęce to PUPZ kat.3. Mianem PUPZ, czyli Produktu Ubocznego Pochodzenia Zwierzęcego kat.3., zgodnie z dyrektywą UE 1069/2009 określa się wszelki odpad gastronomiczny zawierający białko zwierzęce (czyli mięso, wędliny, ryby, ale także śmietanę, ser, jaja itp.). Odpadem gastronomicznym charakteryzowanym jako PUPZ kat. 3 w HoReCa jest zatem zarówno to co generuje się podczas produkcji na kuchni restauracyjnej (np. skrawki mięsa, skóra ryby itp.), jak również to zostaje jako niezjedzone resztki z talerza gości. Dodatkowo, należy zaznaczyć, że kontrolujący restaurację Sanepid, powinien wymagać od restauracji podpisanej umowy na odbiór oleju posmażalniczego i PUPZ kat.3. REFOOD ma sprawdzone i wygodne rozwiązania dla restauratorów, bowiem oba te strumienie odpadów mogą być zbierane do naszych pojemników. Oczywiście, do naszych pojemników można zbierać także resztki warzyw i owoców.

Co robimy z odpadami z HoReCa?

Współpracując z REFOOD budujesz Gospodarkę Obiegu Zamkniętego (GOZ). Selektywnie zebrane odpady, są przetwarzane w naszych zakładach do postaci biomasy. Następnie przewożone do biogazowni, gdzie powstaje z nich biogaz. Ten z kolei jest podstawą do produkcji nieemisyjnej energii elektrycznej, ciepła oraz nawozu organicznego. Zwróćmy uwagę na ten aspekt – dzięki naszemu nawozowi gleba jest bardziej urodzajna i rosną nowe rośliny, które następnie są podstawą do przygotowania jedzenia, także w restauracjach. W ten sposób zamyka się obieg. Czytaj o tym także tutaj i w zewnętrznych serwisach

Czego możesz się spodziewać po wizycie na naszym stoisku?

Na naszym stoisku będą dostępni przez cały czas handlowcy REFOOD, którzy pomogą dopasować usługę do potrzeb każdego klienta z sektora HoReCa. Mamy sprawdzone rozwiązania dla małych, średnich i dużych punktów gastronomicznych, a także dla sieci restauracji i hoteli. Selektywnie odbieramy resztki gastronomiczne (PUPZ kat.3.) oraz olej posmażalniczy. Podpisując umowę na jedno i drugie restaurator zyskuje wygodę i może liczyć na realne oszczędności.

Czego jeszcze możesz się dowiedzieć na stoisku o naszej usłudze? Zapytaj handlowca, co tak naprawdę oznacza dla Twojej restauracji:

  • Indywidualny harmonogram odbioru
  • Wymieniony pojemnik zawsze na czysty i zdezynfekowany
  • Pełna dokumentacja odbiorów – niezbędne przy kontrolach Sanepidu
  • Korzyści wizerunkowe do komunikowania klientom restauracji

Jak nas znaleźć na targach HoReCa?

Międzynarodowe targi HoReCa odbywają się w Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie od 11 do 13 marca. Nasze stoisko znajdziecie w hali E, jego numer to E1.14a. Do zobaczenia!

więcej o targach możesz przeczytać tutaj