Przy gotowaniu albo po jedzeniu zawsze coś pozostaje, bez względu na to jak pyszna była potrawa. Nie wszystko uda się sprzedać, terminy żywności się kończą, powstaje też sporo resztek w trakcie samego procesu przygotowywania jedzenia, jak choćby zużyty olej. Powstaje pytanie co dalej? Możliwości są dwie. Można wspomniane wyżej pozostałości wyrzucić lub je wykorzystać…
W tekście znajdziesz odpowiedzi na poniższe pytania:
- Jakie są preferencje coraz większej liczby konsumentów i jak to się łączy ze spożywaniem żywności?
- Czym jest nieprzerwany obieg materii?
- Jak rolnicy dbają o wytwarzanie żywności wysokiej jakości?
- Jak można ograniczyć marnowanie resztek żywności i odpadów spożywczych?
- W jaki sposób zyskujemy zagospodarowując odpady spożywcze i resztki?
- Dlaczego warto?
Preferencje świadomych konsumentów
Pojęcia takie jak natura i ekologia nabrały w ostatnich latach nowego znaczenia. Podejście prośrodowiskowe jest widoczne niemal na każdym kroku. Plastikowe reklamówki zastępujemy papierowymi torbami, tradycyjne środki czyszczące ustępują miejsca tym z „naturalnym” składem, a w każdym większym sklepie pojawia się półka z żywnością ekologiczną. Coraz większą uwagę zwraca się na poszanowanie środowiska i dotyczy to wielu aspektów życia. W przypadku odżywiania jest to widoczne najbardziej. Idąc na zakupy konsumenci częściej sprawdzają skład, a w restauracji z większą chęcią wybierane są produkty organiczne lub te z upraw ekologicznych.
Konsumenci świadomie podejmują decyzję o tym co kupują i co jedzą. Zwracają także uwagę na to co dzieje się z resztkami. W coraz większej liczbie domostw, szczególnie poza miastem, pojawiają się kompostowniki. Wszyscy z większym zaufaniem podchodzimy do firm oraz instytucji kierujących się podobnymi wartościami. Wartościami jakimi kierujemy się w REFOOD od niemal 30 lat. Działalność REFOOD ma jeden nadrzędny cel – odpowiedzialnie gospodarować odpadami organicznymi i możliwie najlepiej je wykorzystywać. Kierujemy się zasadą oddawania naturze tego, co od niej wzięliśmy. Ale po kolei…
Nieprzerwany obieg materii
W optymalnych warunkach spożywanie wartościowej żywności jest zaledwie jednym z etapów zamkniętego obiegu materii organicznej. Zaczynamy od zrównoważonej produkcji roślinnej. Rolnictwo prowadzone z poszanowaniem środowiska i dbałość nie tylko o wysokość plonu, ale i o jego jakość. Dalszy etap stanowi przygotowanie i przetwarzanie żywności. To od firm wytwarzających jedzenie zależy jakich dodatków użyją w procesie produkcji, tak jak od szefa kuchni zależy jakie składniki wykorzysta w swojej restauracji. Konsumpcja jest rzecz jasna najprzyjemniejszym z etapów, ale zdecydowanie nie jest ostatnim.
I tutaj pojawiamy się my – REFOOD. Od lat zajmujemy się odbieraniem odpadów spożywczych, ich przetwarzaniem oraz ponownym wykorzystywaniem. Nasza działalność przyczynia się do ograniczenia emisji dwutlenku węgla do atmosfery. Co więcej, bezpośrednim efektem pracy naszych zakładów jest produkcja biomasy przekształcanej w biogaz, energię elektryczną oraz wysokiej jakości nawóz organiczny. W ten właśnie sposób wpisujemy się w nieprzerwany obieg materii organicznej. Więcej na temat naszej usługi oraz praktycznych korzyści przeczytasz tutaj.
Zarówno biogaz, energia elektryczna, jak i wspomniane nawozy mogą być wykorzystywane do zasilania maszyn rolniczych, uprawy roślin, tworzenia żywności czy jej przetwarzania. I tak obieg się zamyka.
Na początku roślina…
Tak jak wspomniałem wyżej, w przypadku wytwarzania żywności kluczowa jest produkcja roślina (w końcu zwierzęta hodowlane również żywią się roślinami). Rośliny można uprawiać na wiele sposobów. Rolnicy jeszcze zanim wysieją nasiono do gleby mają do dyspozycji wiele rozwiązań prowadzących do uzyskania możliwie największego lub najbardziej jakościowego plonu. Celem każdego rolnika jest idealny kompromis pomiędzy plonem a jakością, ale jest on conajmniej trudny do osiągnięcia. Niemniej w przypadku produkcji żywność dobrze widoczny jest wspomniany wyżej trend i chęć tworzenia „jak najlepszego jedzenia”. Większa dbałość o glebę, zmniejszenie stosowania środków ochrony roślin czy wreszcie stosowanie systemów rolnictwa regeneracyjnego czy ekologicznego – to najlepsze tego przykłady.
Pierwsza, zdaje się najbardziej skomplikowana kwestia, dotyczy eliminacji sztucznych środków produkcji (pestycydy, nawozy mineralne). Nie jest to jednak niemożliwe, co potwierdzają właściciele kolejnych gospodarstw ekologicznych. Ale to dopiero początek. więcej czytaj
Ciągniki z zasady mają jeździć rzadziej ograniczając tym samym ugniatanie gleby i zużycie paliwa. W trakcie sezonu wegetacyjnego stosuje się mechaniczne zwalczanie chwastów w miejsce chemicznego, a nawozy mineralne zastępuje naturalnymi. I już w tym miejscu pojawia się nasza aktywność, bowiem biomasa wytwarzana w naszych zakładach wykorzystywana jest do tworzenia nawozów organicznych (o tym nieco niżej). Na żyznej, dobrze nawiezionej ziemi mogą wyrosnąć rośliny najwyższej jakości. Zboża, strączki, okopowe czy zioła – tak ważne w procesie przygotowywania jedzenia. Zarówno tego na półki sklepowe, jak i tego, które ląduje na talerzu w zaciszu lokalnej restauracji.
Odpady spożywcze i resztki jedzenia
Po skończonej kolacji zawsze coś pozostaje, bez względu na to jak pyszna była potrawa. Nie wszystko uda się sprzedać, terminy żywności się kończą, powstaje też sporo resztek w trakcie samego procesu przygotowywania jedzenia, po smażeniu pozostaje zużyty olej. I w tym momencie przychodzi czas na REFOOD. Każda z firm, z którą współpracujemy (np. restauracje, sklepy spożywcze czy firmy kateringowe) otrzymuje specjalny pojemnik na resztki, przeterminowane jedzenie, oddzielne worki na chleb czy pojemniki na olej. Kiedy pojemnik się zapełni przyjeżdża nasza specjalna ciężarówka i w miejsce zapełnionych zostawia czyste, zdezynfekowane, puste pojemniki (nie opróżniamy ich na miejscu).
Proces opróżniania odbywa się dopiero po dotarciu do fabryki. W trakcie kilkunastu minut od rozładunku każdy pojemnik jest opróżniany, dokładnie myty i dezynfekowany. Czyszczenie odbywa się na 3 sposoby, przy użyciu materiałów bezpiecznych dla środowiska, a tym samym wyjątkowo skutecznych.
Na tym etapie oddzielamy też pieczywo od reszty materiału. Jego przeznaczeniem jest wykorzystanie w przemyśle gorzelniczym oraz przy produkcji biopaliwa. Reszta ląduje na ślimaku mieszającym, który podaje masę do urządzenia rozpakowującego.
Rola odpadów i tworzenie biomasy
Następnie separowane są elementy opakowań takie, jak karton czy plastik. Opakowania opuszczają linię, a biomasa wpada do specjalnego zbiornika.
W Mszczonowie prowadzimy najnowocześniejszy w Europie zakład ze zautomatyzowaną linią, który nie emituje nieprzyjemnych zapachów. Wszystko dzięki zastosowaniu specjalnego systemu filtracji obejmującego skruber wodny oraz specjalny biofiltr. Ten ostatni wykorzystuje ścinki korzeni, w których żyją i rozwijają się bakterie oczyszczające powietrze. To wyjątkowo skuteczny i czysty zarazem sposób filtracji powietrza.
Co robimy z biomasą?
W Europie działa aż 51 zakładów przetwórczych REFOOD. Przy czym w Polsce jest ich 6, dzięki czemu możemy bez przeszkód działać na terenie całego kraju. Kluczowym produktem działalności każdego z nich jest wysokiej jakości biomasa.
Gotowa biomasa transportowana jest do biogazowni REFOOD lub do jednego z naszych zaufanych partnerów. Obecnie w Europie mamy 13 własnych biogazowni, w których odbywa się proces przekształcenia biomasy w biogaz, który wykorzystujemy do produkcji zrównoważonej energii elektrycznej. Ale i to nie wszystko. W trakcie procesu produkcji biogazu powstaje płynny nawóz organiczny. Z kolei zużyty olej i tłuszcze wykorzystywane w procesie smażenia przekazywane są producentom biodiesla czy SAF (zrównoważone paliwo lotnicze). Dosłownie nic się nie marnuje. Wszystkie resztki, przeterminowane jedzenie, chleb czy olej wykorzystujemy dalej dostarczając czystą energię i produkując nawóz, wykorzystywany dalej w produkcji zdrowej żywności.
Zatem odpowiedź na pytanie dlaczego nie warto marnować jedzenia jest prosta. Nie warto, ponieważ nikomu na tym nie zależy. Nikt tak naprawdę nie chce marnować materii organicznej. Nie w tych czasach. Natomiast firmy oraz instytucje, które świadomie kierują się podobnymi wartościami są coraz chętniej wybierane przez konsumentów… niemal w każdej dziedzinie życia.